Hoe zit het met de layout?

Uit musys
Versie door Arent (overleg | bijdragen) op 21 jun 2018 om 17:16 (7 versies geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(on)mogelijkheden van een wiki

Kan er op een wiki ook statische informatie staan?
Uiteraard. Hoe 'vast' informatie is een kwestie van afspraken maken en/of pagina's beveiligen. Folders kun je bijvoorbeeld als pdf-bestand uploaden en ter download aanbieden. Sponsoren zet je in een lijst die alleen door de penningmeester gewijzigd mag worden, enz. Zolang niemand iets wijzigt is de site statisch. Als voor een wiki van een stichting alleen het stichtingsbestuur toegang heeft, verandert er alleen iets als iemand van de stichting iets wijzigt. Het aardige van een wiki is de uitstekende/eenvoudige bewerkbaarheid met daarbij een tot in details geregelde logging van bewerkingen. Het is (zonder rauwe toegang tot de database) onmogelijk om 'stiekum' wijzigingen aan te brengen. Iedere wijziging wordt tot in detail gearchiveerd. Gebruikers die misbruik maken van hun mogelijkheden kun je eenvoudig (al dan niet tijdelijk) blokkeren en hun wijzigen terugdraaien. Zomaar een sponsor toevoegen/verwijderen is natuurlijk niet de bedoeling...
Kan een wiki ook tegelijk een representatieve site voor bedrijven en instellingen zijn?
Jazeker. Zie bijvoorbeeld http://www.testwiki.nl/cpj een wiki voor een website van een muziekschool. Alle tabs, menu's en toeters en bellen die alleen nodig zijn om gegevens te bewerken kun je indien gewenst prima weglaten voor niet-ingelogde gebruikers. Hoewel mediawiki gemaakt is om juist informatie zo goed mogelijk te delen is het met wat moeite goed mogelijk om een deel van de site af te schermen voor het publiek en zoekmachines. Creditcardgegevens, lijstjes met inloggevens of andere gevoelige data kun je beter niet in een wiki stoppen (tenzij deze van het publieke web is afgeschermd). Wiki's lenen zich ook uitstekend voor het presenteren van verzamelingen gelijksoortige gegevens (bijvoorbeeld: http://wiki.psychiatrienet.nl)
Is de vormgeving altijd zo kaal? 
De vormgeving 'zo-uit-de-doos' is tamelijk rechttoe-rechtaan en misschien wat saai. Je kunt de vormgeving zo uitbundig maken als je maar wilt. Of je het moet willen is een ander verhaal, maar er kan van alles: reclamebanners, sponsormededelingen, foto's, video, geluid, noem maar op. De 'motor' achter de wiki - mediawiki - zorgt ervoor dat je pagina's opgevraagd en bewerkt kunnen worden en wie er op welke manier toegang heeft tot gegevens. Hoe de pagina's vervolgens weergegeven worden is een (eventueel achteraf) te maken keuze. Opmaak en inhoud zijn volledig gescheiden.